lørdag 25. april 2009

Den raudgrøne regjeringa er kørka dum.

Ofte høyrer me politikarar som klagar si naud for denne så utbreidde politikarforakta. Det er sikker noko i det, men eg meinar dei har mykje av ansvaret sjølve. Det er ingen andre som brukar strekara negative karakterestikkar om politikarar enn dei sjølve.

Her ein dage høyrde eg ein slik utblåsing som fekk meg til å teinkje. Det var Lars Sponheim som frå talarstolen til Venstre-landsmøte påstod at den raudgrøne regjeringa er "kørka dum" til ellevill applaus frå salen.

Ein må vel gå ut frå at intelligens generellt er likeleg fordelt i alle parti på Stortinget. Ei regjering består som regel av eit utval av dei beste blandt dei tilgjengelege politikarane og derfor bør dei vera eit hakk mindre "kørka dum" enn dei som sit att i stortingsalen. Ein veit at dei aller fleste i ein slik landsmøtesal er personar med politiske ambisjonar, men som er funne for lett både til storting og regjering.

Kva er det då det blir applaudert for?

torsdag 23. april 2009

Kommunestyremøte

I dag har det vore kommunestyremøte i Luster. Eg har vore der og overført møtet på direkten i Radio Luster. Deretter har eg laga til reprisesendinga, som inneheld heile møtet meir eller mindre barbert for pausar og anna som ikkje bør vere med. Dette programmet går fortløpand fram til fredag kveld ca kl 21.
I kveld kl 21 og i morgon kl 10 og 20 går det eit program vi kallar Siste nytt frå kommunestyret. Programmet er på ca ein halv time og skal gjeva eit innblikk i kva som føregjekk i kommunestyremøtet.
Debatten i alle sakene er også lagt ut på nett.

Dagens debatt starta allerede før møtet var i gang. Det var svært stort fråver til dette møtet. Så mange at administrasjonen ikkje hadde funne nok varamedlemmar til å vera fulltallig. Det var i dag 26 stemmeberettiga medan det skal vere 29.
Dette likte Ernst Veum dårleg, og han tok ordet allereie under opninga av møtet og refsa medlemmane for slapp haldning til tillitsvervet dei har fått.

Det var to saker som tok mesteparten av tida i dag, planar om kraftutbygging i fortunområdet og tilleggsbemanning til grunnskulen. Sjølv om debatten var lang og mange var kritisk til mangt var det rådmann og formannskap sitt syn som vart vedteke i alle saker i dag som så ofte ellers.

Litt spenning var det kanskje i salen då Johan Solheim, som leiar for eldrerådet, fekk ordet framfor ein noko mutt APbenk for å presantere årsmeldinga for rådet.
Ikkje eit ord vart sagt om badeland eller underskriftslister i møtet i dag.

No går straumen ut så eg får gjeva meg.

onsdag 22. april 2009

Å skyte seg i foten

Det blir ofte sagt at no har dei skote seg sjølv i foten når ein i iveren etter å framheva si sak gjer ting som blir i disfavør for saka til slutt.

Ei slik sak har Luster Arbeidarparti stelt i stand no. Gjennom denne tullete styrehandsaminga av nokre lause rykter om at Johan Solheim hadde starta underskriftskampanje mot symje og badeanlegg, har dei no løyst ein debatt blandt folk flest om nettopp det. I staden for at folk skulle vore opptekne av om Solheimen er ein judas i eige parti eller ikkje, går debatten friskt om det er lurt å nytta så mykje pengar til badeland eller ikkje.

Og det er tydeleg at det er ei stor gruppe som "har brent inne med " standpunkta sine. Aldrig har eg høyrt så mange skeptikarar til badeland stå fram som no.

Til slutt, nokre spørsmål eg har brunne inne med om handsaminga til AP:


Korleis kan ei gruppe leiande tillitsvalde sitta å handsama ei slik sak, tufta på berre rykter, og deretter gjere vedtak i saka utan å kontakte den berørte for å "kvalitetsikra" ryktene litt.

Korleis kan dei tru at det går an å starta hemmeleg underskriftskampanje. Korleis skal ein få underskrifter på ei liste ingen veit om.

I forrige blog konkluderte eg med at "dei sosiale media" kunne få noko å sei i denne saka. No ser det ut for at det blir klønete politikarar som avgjer saka.


søndag 19. april 2009

Realiser symje og badeanlegg i Gaupne!!

Det heitaste temaet i lustrapolitikken for tida er utan tvil symje og badeanlegg i Gaupne. Dette utan at det er sak i nokon kommunale organ for tida.
Grunnen er sjølvsagt at det blir ei sak snart.

Det er stor oppslutnad om eit ja til badeanlegg i kommunestyret, men dei fleste representantane fryktar at dei ikkje har fleirtalet av veljarane med seg. Dei mest ihuga tilhengarane av badelandet ser nok dette som eit faremoment, då det er mange tja representantar. Difor er det ei relativt høg aktivitet i einkelte parti for å sikra at kommunestyret si fleirtalsmeining skal gjennomførast utan hensyn til ei eventuell folkemeining.

Og politikarane har all grunn til å frykte folkeleg engasjemang som styrande for den indre politiske debatten i partia og kommunestyret.

Siste tida har me sett godt gjennomarbeida avisinnlegg frå begge partar. 

På facebook er det ei gruppe som kallar seg "Me som vil ha badeland pao Heggmyrane". Dei har no 567 medlemmar. Rett nok er dette ein broket forsamling og på langt nær alle er heimehøyrande i Luster, men alikevel viser dette eit engasjemang som peikar mot at saka ikkje er avgjort i folk sine auger.

Gruppa "Realiser symje og badeanlegg i Gaupne!!" har 341 medlemmar som verkar for å vera ein noko meir "seriøs" forsamling. I denne gruppa føregår det ein viss seriøs debatt der til dels skeptikarar også viser seg .

Då ein må rekne med at det er få som er medlemmar i begge gruppene er det altså totalt 900 personar som på eit vis har ei aktiv meining om temaet. Ein må rekne med at størstedelen av desse er relativt unge så engasjemanget må ein tru er adskilligt større enn dette totalt i kommunen.

Det skal bli spanande å sjå korleis det politiske miljøet i Luster taklar denne situasjonen.  Truleg den fyrste saka der dei såkalla sosiale media har påverknadskraft i vår kommune.

onsdag 15. april 2009

Du må ikke sove.

Eg har lenge og ofte lete meg irritere og delvis provosere over bruken av dette sitatet etter Arnulf Øverland:

Du skal ikke tåle så inderlig vel
Den urett som ikke rammer deg selv.

Desse to linjene blir så allt for ofte brukt i fillesaker. Fillesaker i forhold til problemstillingar Arnulf Øverland tok tak i.
For sannheita er at me, no som på den tida dette diktet vart skrive, tåler så inderleg vel den mest groteske urett som rammar dei me ikkje definerar som ein av oss.
Det var mange sitt avslappa forhold til nazismens og facismens frammarsj i Europa før krigen Øverland ville åtvara mot .
Diktet var skrive i 1937 og det verset sitatet er teke frå er slik:

Du må ikke gå til ditt kjøpmannskap
og tenke på hva der gir vinning og tap!
Du må ikke skylde på åker og fe
og at du har mer enn nok med det!
Du må ikke sitte trygt i ditt hjem
og si: Det er sørgelig, stakkars dem!
Du må ikke tåle så inderlig vel
den urett som ikke rammer deg selv!
Jeg roper med siste pust av min stemme
Du har ikke lov å gå der og glemme!

Tenk deg om neste gang du ynskjer å nytte dette sitatet for å argumentere for meir goder berre fordi du veit andre som har meir enn dei du argumenterar for.

onsdag 8. april 2009

Bryllaup

Nokre ord om den store dagen laurdag 04.04.09.
Som far til den eine brudgommen hadde eg den æra å få sei nokre ord frå vår familie.
Det eg sa mynta på begge brudepara, siste delen av talen min tek eg meg den friheit å legga ut her:

Til dykk alle 4 vil eg sei føljande:
De har no eit heilt liv føre dykk. Nytta dagane godt. Det kjem både gode og mindre gode dagar. Det har presten sagt til dykk i dag, så då må det vera sant.
De har frå den dagen de innsåg at de var eit par på eit vis, byrja å utvikla banda mellom dykk. I dag har de fått offentlegheitas stempel på det. Det betyr ikkje at banda er ferdig utvikla. Dersom de utviklar dei rett vil dei fortsetta og bli sterkare etter som tida går.
Det er ikkje farleg om de rykker litt i banda. Det er fyrst når me har rykka og drege litt i banda at me veit kor sterke dei er og stolar på dei.
Og, som me veit, om me strammar litt i ein knute i blandt blir han berre verre å få opp.
Det er når me slepp etter i staden for å lita på fortøyninga eller løyser på knutane det går galt.

Til slutt eit lite visdomsord som ingen ungdom skjønnar men som eg aldrig har høyrt at nokon har klart å motbevisa eller unngått at skjer.

Sitatet er omlag slik:

Det er en katastrofe
at man må bli gammel for helt å fatte
at livet er kort.


tirsdag 7. april 2009

Kjøkkenblogg


I dag er det tid for å oppdatere framdrifta med nytt kjøkken. I dag har me hatt elektrikarar. Dei har innstallert spottar i taket og stikkontaktar. Deretter har me fått på plass oppvaskmaskin, komfyr av typen induksjon og køleskåp/fryseskåp.
Det som står att no er to dørar som mangla på leveringa og eit underskåp som me har bestemt oss for i ettertid.
Då me skulle sjekka pannene våre for om dei er brukande for induksjonskomfyr, viste det seg at det berre er ei lita panne som kan nyttast. Difor vart det kokt egg til kvelds.
I morgon må me på pannehandel sidan er me så og sei i mål.
I morgon er det påske-quiz på Lustrabui. Det gler eg meg til. Der er det alltid mange å få ein svadl med og i morgon reknar eg med at det blir ekstra moro. Ein må ha lov til å håpa på ein del påsketuristar ein skjeldan snakkar med.

mandag 6. april 2009

Den fyrste vårblome.

Av alle dei 365 dagane i året trur eg dette er den finaste. Den dagen eg for fyrste gang ser dei gule bekjedne blomane stikk fram gjennom blaudt lauv i ei veggrøft.
Det er mogeleg eg er noko "romantisk" eller lett å påvirke, men det er lett å leve med. For meg er desse bevisa på at "atter som eit under, nytt liv av daude gror" noko av det vakraste eg kan oppleva.

søndag 5. april 2009

Bryllaup

Så er søndagen kommen og det er på tide å oppsummera litt frå gårsdagen. Me fekk oppleva eit stilfullt og koseleg bryllaup i går. Som biletet viser var også Marianne og Petter vel forlikte etter vigsla.
Me fekk i går testa om ein bygning som vart bygd til messe og overnattingsbygg for kraftutbygging, deretter har vore både psykiatrisk institusjon og kommunal sjukeheim, også kan tryllast om til stilfullt festlokale.
Svaret er eit rungande JA. Bygget er rikeleg godt nok. Det er sjølvsagt ikkje like stilfullt å skrida inn i vestibylen på Gaupne Hotell som det er på Plaza, men det er stilfullt nok. Det som er avgjerande om me skal trivast og om eit festarrangement er vellukka er betjening. Her vil eg påstå at ho Jorunn Solstad og staben hennar skåra høgt. Hennar innstilling om at alle spørsmål kan besvarast med JA, gjer at me alle blir inspirert til å gjera vårt beste.
Maria Næss sine velsmakande kunstverk gjennom ein 5 retters middag var sjølvsagt det som gav råma til heile festen. Ein strålande service frå betjening gjennom heile bordseta var også med og gjorde festen til ei oppleving.
Allt i allt eit prima arrangement og ein verdig start på resten av dei to brudepara sit liv.

fredag 3. april 2009

Nærradio kvelden før kvelden



I dag har det vore full aktivitet på Gaupne Hotell. Aktiviteten er sjølvsagt resultat av at det skal arrangerast bryllaupsfest. Den de ser her i full gang med festens 5. rett, dessert, er ho Maria Næss som også har ansvaret for dei 4 andre rettane.


I kveld, kvelden før han Petter sin store dag er eg teknikkar på sendinga hennar Oddlaug og Linda.


Det er dei de ser på dagens bilete. Linda Watten har arbeida tre dagar i radioen no i høve at ho har ein slags praksisdag frå ungdomskulen.


Lurer de meir på kva ho står for så sjekk her: lindaspears.blogg.no




Det er sent, det er sant, men hva så.

Her har eg teke bilete av arbeidsplassen min ein sein torsdagskveld.

Som nemd i den forrige bloggen har me ein stor dag på Laurdagen. Minstemannen vår, han Petter skal gifte seg med ho Marianne.

Som far, og med hang til å ta ordet i dei fleste foramlingar,sikkert for mange og for ofte, var det opplagt for meg frå fyrste stund at då skulle eg halda tale.

Talen vart til på ein halv times tid nede på Playa del Ingles, etter det er det berre gjort finpussingar.

Det eg har site med i kveld er å førebu meg til den "visevertrollen" eg skal ha laurdag.

Dette skal bli ein svært stilfull fest, samstundes som det skal vere ein feiring der alle trivest. Stilfull fest er ikkje mitt fag eigentleg så dette må eg læra meg og det er det eg gjer i natt.

Korleis skal eg gjera mitt for at stil og formalitetar skal haldast, samstundes som me enkle lustringar som gjester føler oss avslappa. At gjestene ikkje fryktar så mykje å gjera noko galt, nytta feil glas, ta feil bestikk, at me ikkje klarar heilt å slappa av og kosa oss.

Kva skal eg sei i dei ymse situasjonane der eg på førehand veit eg skal sei noko. Korleis og kor mykje skal eg ta ordet undervegs.

Dette vart visst mest indremedisin for meg sjølv, men sidan du er kommen hit du også så har du sikkert lese resten også så eg får berre sei årsak og god natt.



torsdag 2. april 2009

Neste steget

I dag har vi atter hatt snekkar på besøk. Dagen vart sikkert sabotert litt av meg i går kveld.

Eg hadde avtalt med snekkaren at eg skulle grunne listene til golv og tak i går kveld. Då eg måtte okkupere heile gangen for å legga dei utover til maling, venta eg til seinast mogeleg. Det at det vart nytta oljmaling gjorde også til at gangen var full av listverk som ikkje var turre då eg stod opp for å rydde veg for snekkarane i dag tideleg.

Eg måtte forlata åstaden og dra på arbeide, men har ikkje fått klage så dei har vel klart seg på ein måte.

Det som fyrst og fremst er gjort er i dag er at det meste av golvet er lagt og inndekking og listing i taket er innførd.

I morgon er sansynlegvis snekkaren ferdig med sitt arbeide.


Ellers er det kommande laurdag som står i sentrum for tida. Petter sitt bryllaup er ikkje meir enn eit og eit halvt døgn unna. Det er bestemt at eg skal ta på meg eit ansvar for å leia festelegheita, men føler ikkje at eg er godt nok førebudd. Noko er klargjort i dag, noko kjem på plass i morgon føremiddag og det blir ei samling der alle 6 foreldra samlast i morgon kveld til sosialt samvere og ein liten siste innspurt der siste brikkane skal på plass.