søndag 24. mai 2009

Politisk analyse

I dag vil eg prøva meg på politisk analyse. Eg har nett no sete og høyrt på Siv Jensen sin avsluttningstale på FrP sitt landsmøte. Denne talen viser tydeleg at ho ikkje lenger har tru på noko samarbeidsregjering med Høgre etter valet. Siste spikaren i kista sette ho i det ho konstaterte at det ikkje vart noko slik regjering utan at statsministaren heiter Siv Jensen.
Det er ikkje tvil om at FrP vert det største partiet på borgarleg side etter valet, om noko anna skulle skje må det reknast som eit under eller katastrofe allt etter kva synsstad ein veljer. Utfrå det kan ein kanskje sei at ho er i sin fulle rett til å sei det allereie no Men politikk er ikkje matematikk. Å tenkja seg eit Høgre som gjev frå seg mogelegheiten til å kjempa for statministarstolen allt før valet er heilt utenkjeleg etter mitt syn. Også det at ein politisk koalisjon bind seg til at den mest "ekstreme" skal ha statsministaren er usannsyneleg. Med "ekstrem" meinar eg ikkje fyrst og fremst ekstreme meiningar, men det partiet som i dei fleste høve har definert seg sjølv som "onnorleispartiet".

Ei annan sak eg trur dei kan få slita med er vedtaket sitt om å gå inn for aktiv dødshjelp. No prøvde rett nok leiaren å "ufarleggjera" vedtaket deira i samme avsluttningstalen ved å dra inn situasjonen der døyande folk som vert haldne kunstig i live også må døy ein dag og det skjer sjølvsagt ved at ei maskin vert slått av. Dette seier ho er aktiv dødshjelp ho vil ha inn i andre former. Det samme kan sikkert skje ved at enkelte får meir smertestilland medisin enn kva som er bra om målet berre skulle vere å forlenga livet med timar eller dagar.
Men ingen av desse døma er aktiv dødshjelp utfrå den definisjonen eg trur forslagstillar og veljarar har. Dei har allerede fått så hatten passar frå leiande i dei kristne organisasjonane.
Men det går vel bra denne gongen også. Det er eit paradoks for meg, dette at Frp og dei mest konservative kristne i vårt land er vorte så gode venner. Eit parti som vil ha fri flyt av alle dei mest "ukristelege" varene som er lovleg å nyta i vårt land. Då går det sikkert bra om dei bind seg til å slå i hel også. Berre den skuldige er einig og gammal nok. For me skal vel ikkje binda oss til å gjeva aktiv dødshjelp til dei 3 -4 hundre menneskja som i dag tek livet sitt ved eiga hjelp.
FrP er i alle fall komme opp med ein programpost som ikkje gjer noko innhogg i oljeformuen vår, snarare tvert i mot. Her kan det vera mykje pengar å spara.

onsdag 6. mai 2009

Kapring med bismak.

Somaliske pirater kapret i dag et tysk frakteskip i Adenbukta, 120 kilometer sør for Jemen, melder nyhetsbyrået AP.

Om bord på MV Victoria befinner det seg et mannskap på 10 rumenere.

Slik står det å lese i Dagbladet i dag. I ein lengre periode har moderne piratar frå Somalia fått gjere som dei vil i Adenbukta. For tida har dei 250 personar i fangenskap.

Kunne dette skje dersom besetningsmedlemmane hadde hatt same statsborgarskap som skipa.
Svaret er sjølvsagt nei. Tenk dykk kva oppslag det hadde vore i pressa i dag dersom det hadde vore 10, i dette høvet tyskarar, som hadde vore kidnappa i Somalia i dag.

Dette er fyrst og fremst eit økonomisk spørsmål for reiarar og nasjonane skipa er registrerte i. I følje same dagbladoppslag kostar kvar kapring ca 1 mill. dollar, ein forholdsvis rimeleg pris for den seinkinga eit mindretal av skipa opplever.
Besetningen er vår tids slavar som me fyller på med etter kvart som dei blir borte.



fredag 1. mai 2009

1.mai feiringa 09

Så er 1 mai-feiringa over for i år. Arangementet bestod for meg av frokost med likesinna på Fjordstova frå kl 09.00 og utover. Der var Ingrid Heggø, 1. kandidaten på stortingslista, hovudgjest.
Der fekk eg ein prat med mannen til Ingrid. Ein triveleg kar som trivdest godt i skuggen av si profilerte kone. Det viste seg at han var ein av dei som vart råka av konkursen i Fundo, så no gjekk han heime og venta på noko spennande å bruka resten av livet sitt på. Aller helst ville han laga høgteknologifelgar i Høyanger og hadde ikkje gjeve heilt opp håpet enno.

Neste etappe var Gaupne Hotell og hovudarrangement. Der starta det med musikk av Gaupne Skule og Ungdomskorps (trur eg). Fire seniorar med trekkspel, bl.a. tidlegare leiar i Luster AP Malvin Moen, spela også nokre låtar.
Også her var det Ingrid Heggø som var hovudtalar men også ungdommen ved Daniel Fossheim og veteranen Kåre Høyheim hadde ordet.
Eit koseleg arrangement, men på ingen måte noko demonstrasjonsdag. Det hadde eg heller ikkje venta meg, men det finns mange nok grupper som treng allierte for å kjempe gjennom rettvise krav, både her på berget og sjølvsagt i det store utland. Gruppper som aldrig blir nemde i nokon 1. maitale på annan måte enn " dei me skal arbeida for".