mandag 22. juni 2009

Norsk Husmannssenter


Eit nasjonalt senter for kunnskapen om husmannsvesenet i Norge kan bli lagt til Luster.
Det er Luster Sogelag som har teke initiativ til dette. Ideen kom etter at dei var komne godt i gang med å bevara Hestaskårane.
No har ei gruppe vore samla for å finna alternative stadar dette senteret kan leggast. Etter forslag frå eigaren, Thomas Dalsøren Jr, er det no bestemt at det soleklare fyrstevalet er Øyrafjøsen. Det skal no takast kontakt med arkitekt for å få ein vurdering om det er mogeleg å nytta denne bygningen til dette bruket.

søndag 14. juni 2009

Sokkaseg på Fylkestinget

Dei siste dagars "snakkis" på mange av fylkets debattkanalar er vel Tor Bremer sin datamaskinbruk under fylkestingmøte.
Eg skal ikkje her sei at alle representantane skal sitta å "chatte" på nettet om alle uvesentlege ting. Men det Tor Bremer og andre i salen gjorde på Facebook skal me ta mot med opne armar. Tor Bremer sende ut tre meldingar på nettet den dagen, fyrst "sokkasegmeldinga", eit innleg som var meint å vere morosamt men som ikkje var morosamt nok til at sjølvhøgtidelege politikarar likte det. Deretter kom det to små meldingar om saker hans parti hadde lukkast med kl 10 og kl 15.
Ut frå dette faktumet vil eg sei Tor Bremer ikkje på nokon måte missbrukte tida si på møtet med arbeide som kunne gjera at han ikkje fekk med seg det som føregjekk i møtet.
Lat oss få meire av dette. Dette er ein framifrå måte for våre folkevalde å oppdatere sine veljarar om kva dei driv med.
At det no føregår på Facebook og Twitter er ikkje sikkert vil vara. Snart kjem det kanskje eit nytt tilbod på nettet som eignar seg betre og då vil det flytta seg over dit. Desse to tilboda er ikkje dei fyrste. Det har vore mange generasjonar før desse og det kjem sikkert tilbod som kjem til å utkonkurere facebook også.

Ei utfordring til politikarane i Luster til slutt. De sit alle med oppslegne datamaskiner oppkobla til nett heile møta. Lat oss sjå at de også føljer så godt med på møtet at de har noko å informera om på facebookkontoen dykkar.

mandag 8. juni 2009

Regionrådet.

Ser i avisa at Årdal ikkje lenger vil vera med i supperådet, altså det vi i daglegtale kallar regionrådet. Eg skjønnar dei så vel. Kva er det me får ut av regionrådet slik det vert drive i dag? Ingen verdens ting. Eg forstår at ordførarane våre, dei som Georg Arnestad i SA kallar ein slags assisterande rådmenn. tykkjer det er triveleg å møte kollegaer over ein kopp kaffi. Men dei er valde av oss til å ta politiske grep, gjerne i samarbeide med nabokommunar. Det får dei prioritere fyrst og ta kaffien etterpå.
For rådmenn og byråkratar er sikkert regionrådet eit godt organ for utvikling av samordna og felles kommunal tenesteproduksjon, men me treng ikkje eit regionråd til det. For å finne slike løysingar trengst berre telefonnummerutveksling mellom rådmennene og eit telefonmøte i ny og ne.
Det me treng er eit politisk organ som kan ta samla politiske grep og opptre som ei samla gruppe overfor resten av samfunnet. Å gjera regionen til ein politisk kraftsentrum utad.
Eg trur det er dette ordføraren i Årdal også etterspør, og dersom eg har rett forstår eg han i sin fustrasjon.
Eg håpar alikevel årdølene vert med på ein ekstraomgang. Hugs det var uavgjort etter ordinær tid. Kampen er heilt open.