torsdag 18. juli 2013

Norsk Køyretøyhistorisk Museum.

I sommar har eg vore på museum. 

Norsk Køyretøyhistorisk Museum på Lillehammar har mykje køyretøy og ikkje berre bilar. Her er det spissledar, kjelkar, sparkar, syklar, knallertar, mopedar, motorsyklar og bilar i alle storleikar. 

Her kjem bilete av og basisopplysningar om norskproduserte bilar.


 Dette er ein Mustad 1917 modell. Ein svært stor bil der eine motoralternativet hadde 7 liter motor fordelt på 6 sylindrar og toppfart på 100 km/t. Grunna storleik og tyngde var den utrusta med tre akslar med styring på fremste boggi i tillegg til framhjulene.

 Dette er også ein Mustad-bil. Denne er bygd i 1935 og hadde tilnamnet "egoisten" då den var einsetar.


 Norsk Automobil & Vognfabrikk bygde denne bilen i 1907 som ein av dei aller fyrste dei bygde. Denne har einsylindra motor på 8 hk.


 H.C. Bjering bygde bilar i 1919 og 1920. Denne er bygd med tanke på smale vintervegar. I laussnø vart framhjulene utbytta med meiar. Både sjåføren og motoren bakerst i bilen førde til best mogeleg tyngde over drivhjulene.


 Dette er som de sikkert ser ein Troll. Det er prototypen, bygg nr 1 frå den norske bilfabrikken med samme namn som vart forsøkt igangsett i siste halvdel av 1950 åra.
Denne vart seld på tvangsauksjon etter at Trollfabrikken gjekk konkurs. den vart kjøpt av ein kjenning av Troll-eigaren Per Khol-Larsen. Etterkommarar etter den nye eigaren tok den sidan med til USA der den til slutt hamna hos skraphandlar. Der vart den til slutt attfunnen i svært dårleg forfatning og i 1995 kom den attende til Norge. Blandt anna med økonomisk støtte frå Norsk Kulturråd er den no nermast fullrestaurert.


 Når ein får beskua prototypen av Troll må også eit nærbilete av grillen få plass sjølv om eit tau sjemmer biletet.


 Det var planlagt å bygge ein fyrste serie på 15 Troll-bilar då dei starta produksjonen i 1956, men berre 5 vart ferdiggjorde. Museet her har 2 av dei og det er vel som det skal vere når museet heiter Norsk Køyretøyhistorisk Museum.


Om denne er moden for museum er vel tvilsamt, men denne "hekkspoileren" gjorde at det nok var denne som fekk toppkarakter hos den feminine delen av museumsduoen denne dagen.