lørdag 28. juli 2012

Fyrste dag av rundturen.



Så er vår tilmålte tid i Vancouver over og me må sei hada til rom 3707 på Landmark Hotel. Som ein siste helsing (kanskje fyrst og fremst til meg sjølv) innleiar eg denne bloggen med utsynet frå balkongen vår.


I dag har me fått ein slags innføring i British Coloumbia si historie gjennom vitjing på to viktige plassar opp gjennom tidene.
Fort Langley var fyrste stopp. Dette er eit fort maken til dei me kjenner frå teikneseriar frå vår ungdom. Byggningar verna innanfor ei stengsle av ståande tømmerstokkar med ein gangveg høgt opp på innsida slik at soldatane kunne sjå over stengslet og skyta attende i tilfelle angrep.


Fort Langley vart etablert i 1827 og ligg relativt langt nede langs Fracer River som var viktig for varetransport. Herfrå vart det blandt anna eksportert laks i store mengde til "moderlandet" England.
I 1858 vart det kjendt at det var funne gull i elva Fraser og det strøymde straks til 30 000 lykkejegrar med tru på ein snarleg rikdom. Denne staden er rekna som der gullrushet langs Fracer starta.
Det var også innanfor dette fortet at British Colombia vart proklamert som britisk koloni i 1858.
Her ser de det eldste gjenverande huset her, reist i 1840 åra.


Det var sjølvsagt også hantverkarar av ymse slag busette på fortet.
Her ser de den moderne utgåva av smeden.
























Dette biletet er frå der elvebåtane på Fraser la til i Yale, ein annan viktig plass i BC sin utvikling. Her vart det også funne gull og også denne staden vart forvandla frå mest ingenting til ein stad der fleire titusen gullgravarar busette seg nerast over natta.

The Pacific Railway går også forbi Yale og her er det plassert eit minnesmerke over alle kinesarane som omkom under bygginga seint på 1800 talet. Då jernbana skulle byggast vart det henta ei mengd kinesarar frå Kina for å utføra arbeidet. Tre fjerdedeler av alle arbeidarane på linja var kinesarar. Dei vart betalte med det halve av lønna til dei kvite og mange hundre omkom under bygginga. Dei som overlevde denne bygginga er rekna som grunnlaget for dei mange med kinesisk avstamning i BC. Ca 20% av befolkningen i Britich Columbia er kinesarar.

Ein annan ting som må nemnast om Yale er historiane om "Big Foot". Det er funne fotavtrykk av denne skapningen her til liks med andre stadar rundt omkring i Nordamerika.
Her kallar dei han for Sasquati som er eit indiansk navn på han.
Her har eg teke eit bilete av eit av mange avstøypingar av funn frå heile Amerika. Det var ein stor utstillingar av slike funn her i Yale.

No lir det til kveld her, klokka er snart halv tolv og det er leggetid her samstundes som de står opp neste dag der heime.
Til slutt kan de få sjå eit bilete av hovudretten eg inntok i restauranten her på Harrison Hot Spring i kveld. Den heiter:

Dijon Honey Marinated Pork Lion with a Herb Crust.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar