tirsdag 12. april 2011

Kva skal det bli til med utleigehyttene ved Solstrand

Omregulering av området til utleigehyttene ved Solstrand i Luster skal handsamast i kommunestyret torsdag 14 april. Fuhr Bygg ber om å få omregulere området til privat hyttebygging slik at dei kan selje dei enkeltvis som privathytter. Dette har dei så langt fått nei til.
Dette er eg grunnleggande uenig i, noko eg håpar eit fleirtal av dei folkevalde også blir på torsdag.
Visst har Solstrand-området i mange tiår vore nytta til reiselivsaktivitetar gjennom Solstrand Pensjonat. Området var godt egna til formålet og kunne gjerne vore slik. Eit "overnattingsprodukt" som disponerte heile tomten inklusiv dei eksisterande hyttene, pensjonattomten og heile området rundt Kjempeneset hadde ein suveren tomt som utgangspunkt. Men slik er det ikkje. Det er forlengst bestemt at mest heile området skal byggast ut med private bustadar og private hytter. Slik er det også utbygt. Det ligg berre att ei lita rute nedi stranda til utleige. Der står det inneklemt eit hus med 6 utleigeeiningar. Her er ingen mogelegheit for utviding og slik marknaden har reagert på salgsannonsar er det forståeleg nok ingen som ser på dette som eit eigna utleigeprosjekt.


Kva er så argumenta for å ha det som i dag.


Ein må verne om reiselivsnæringa og anna lokal omsetning som kjem som føljer av det.
Med den utleigeaktiviteten det så langt har vore mogleg å få til vil det generere adskillig meir lokal omsetnad dersom det er sjølveigarar som eig hyttene. Det som til no har vist seg er at dei eksisterande hyttene i området er svært mykje nytta. Høgst sannsynleg vil det bli mange fleire overnattingsdøger som privathytte enn utleigehytte.


Ein må verne om allemannsretten. Sikre bygdafolk sin tilgjenge til fjorden.
Eg har vore ivrig nyttar av sjø og strand gjennom heile livet. Stort sett heile stranda i Luster har vorte innebygd av bustadhus eller reiselivverksemder. Det som har vore praksis er at eigarane av desse husa ikkje har rekna stranda som "sin private eigedom". Eg har i alle fall aldrig vorte avvist nokon stad i stranda  under privathus og det har vore tradisjon å rekne stranda som ein del av allemannsretten. Unntaket er der det er reiselivsverksemder. På dei strendene (Dalsøren Camping og Solstrand Pensjonat) har me rekna at turistane har fyrsteretten og til dels eineretten.


Det kan skapa presedens. Det blir fritt fram for alle med utleigehytter å krevja å få selja.
Denne saka er heilt spesiell. Gjennom tidlegare reguleringsplanar er området allerede avsett til andre formål, dvs bustadbygging og privat hyttebygging. Det er ikkje mogeleg å utvide utleigeverksemda og det er ikkje interresse blandt andre reiselivsbedrifter i kommunen å kjøpe desse hyttene som tilskot til eksisterande utleigeaktivitet. Jfr. manglande respons på salsframstøyt.


Det er då, etter mitt vet, berre eit argument att og det er  at det er bestemt å vera slik og ein vil ikkje snu. Dersom ein snur får Fuhr Bygg det slik dei vil og kanskje har villa heile tida. Dei folkevalde kan derfor føla seg noko lurde, eller føla at dei har vore med på eit spel der dei tapar desom dei no seier ja. Men, den store taparen er bygda der dette fine anlegget skal stå tomt og forfalla dersom alternativet er kjøparar som vil nytte desse hyttene og denne bygda til sin faste rekreasjonsstad.


Eg håpar at kommunestyret torsdag gjer om vedtaket i plan og forvaltningstyret og let Fuhr Bygg få omregulere hyttetomten slik at dei kan få selje hyttene enkeltvis.
Hyttebygginga rundt Kjempeneset har vore ein suksesshistorie frå fyrste stund. Det blir sagt mykje om verdiskapinge rundt hyttebygging og hyttefelt rundt om i kommunen. Her er det gjennomført med hell. Alle tomtane er teke i bruk av godt nøgde hytteeigarar. Ja det er til og med ein familie som har teke steget heilt ut og flytta permanent til hytta si.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar